Hoe kies ik de juiste hardloopschoen?
Het zoeken naar een hardloopschoen kan erg overweldigend zijn als je niet weet waar je naar op zoek bent. Er zijn zoveel verschillende hardloopschoenen met zoveel verschillende soorten technologie. Elk van deze schoenen zijn gebouwd voor verschillende soorten voeten. Wat is de beste loopschoen? Het antwoord is altijd hetzelfde. De beste loopschoen is de schoen die het meest comfortabel aanvoelt en het beste bij je voet past. Hoe vind je dan die perfecte schoen? Ik heb 6 eenvoudige stappen uitgestippeld die je kunt volgen.
Stap 1: Pronatie begrijpen
Pronatie is het rollen van de voet van hiel tot teen bij een voetstap. Een goed of neutraal patroon van is het in eerste instantie het raken van de buitenkant van de hiel en het gelijkmatig overbrengen van de druk naar de bal van je voet. Zo vermindert je voet de belasting van de impact bij het stappen.
Overpronatie is wat het heet als je te veel naar de binnenkant van je voet rolt tijdens je voetstap cyclus. Dit gebeurt normaal gesproken wanneer je een lage boog of vlakke voet hebt.
Onderpronatie (supinatie) is wanneer je voet te veel naar buiten rolt. Dit gebeurt meestal als je een hoge voetboog hebt.
Stap 2: Herken je voettype
Om uw voettype te bepalen, is de eenvoudigste manier om uw booghoogte te controleren met behulp van de “natte voetentest”.
Om dit te doen, bevochtigt u beide voeten en gaat u ongeveer 10 seconden op een papieren zak of papieren vel staan . Stap dan van de zak af en observeer de afdruk die uw voet op de zak heeft gemaakt.
Je hebt een normale boog als:
Er een duidelijke kromming langs de binnenkant van uw voet die de hiel en de bal van de voet/tenen met elkaar verbindt. De band zou een breedte moeten hebben van iets minder dan de helft van je voet breedte.
Je hebt een lage boog als:
Er groots gedeelte van je voet te zien is in de afdruk en er niet veel van een bocht langs de binnenkant van je voet te zien is.
Je hebt een hoge boog als:
Er is een zeer opvallende kromming langs de binnenkant van je voet en een zeer dunne band te zien is die je hiel en teen met elkaar verbindt. Als je een echt hoge boog hebt, zie je misschien niet eens dat de hiel en de teen met elkaar verbonden zijn.
Stap 3: Bepaal uw Looppas
Nu je je booghoogte kent, kun je deze informatie gebruiken om je gang te bepalen; dat is eigenlijk slechts een mooie manier om te zeggen hoe je voeten zich gedragen als je loopt. Het bepalen van je looppatroon is een zeer belangrijke stap in dit proces, omdat je de schoen wilt kiezen die het beste past bij je looppatroon.
Er zijn vier basistypes looppatroonen:
- Ernstige overpronatie: Dit is wanneer je hiel eerst de grond raakt en dan te veel naar binnen rolt. Wanneer iemand overpronaat is, heeft zijn enkel niet het vermogen om het lichaam goed te stabiliseren. Dit is meestal iemand met een platte voet of een zeer lage boog. Het beste schoentype voor een overpronator is een bewegingsschoen.
- Lichte overpronatie: Dit is wanneer de buitenkant van de hiel eerst inslaat en de voet dan naar binnen rolt en de schok licht absorbeert. Dit is meestal iemand met een lage tot gemiddelde boog en ze moeten kiezen voor een stabiliteitsschoen.
- Neutraal: Als je een neutrale gang hebt, slaat het midden/licht naar buiten gerichte deel van de hiel het eerst toe en rolt de voet licht naar binnen om de schok te absorberen. Iemand met een neutraal looppatroon heeft normaal gesproken een middelmatig gewelfde voet. De beste schoenkeuze voor een neutrale loper is een neutrale dempingsschoen.
Het beste schoentype voor een overpronator is een bewegingsschoen. - Onderpronatie (supinatie): Iemand die supineert, slaat eerst met de buitenkant van de hiel op de grond en in plaats van naar binnen te rollen, blijft aan de buitenkant van de voet door de hele voetstoten heen. Dit belemmert het vermogen van de voet om de impact van de voetbotsing te absorberen. Dit is typisch iemand met een hogere gewelfde voet en moet ook een neutrale dempingsschoen kiezen.
Stap 4: Kies de juiste hardloopschoen
Nu dat je je boogtype en looppatroon hebt vastgesteld, ben je klaar om een schoen te vinden die aan je specifieke behoeftes voldoet. In de laatste stap noemde ik de drie soorten schoenen en welke goed zijn voor elk boogtype/gang. Dus, hoe weet je welke schoen wat is?
Er zijn twee manieren om het type schoen te bepalen. Kijk eerst naar de vorm van de schoen.
Bewegingscontrole schoenen: Deze schoenen zijn gebouwd op een rechte laatste. Draai de schoen om en kijk naar de onderkant. Als het een brede, rechte vorm heeft, is het een schoen voor bewegingscontrole. Als je een platte voet en overpronaat hebt, is dit de schoen die je wilt. Dit type schoen voorkomt dat je te ver naar binnen rolt. Het geeft uw voet maximale ondersteuning en biedt de meeste controle.
Stabiliteitsschoenen: Stabiliteitsschoenen hebben een half gebogen vorm. Als je een normale boog hebt, en je spreekt deze slechts licht uit, kies dan voor een stabiliteitsschoen. Stabiliteitsschoenen bieden een goede balans tussen demping en ondersteuning.
Neutrale dempingsschoenen: Neutrale dempingsschoenen hebben de meest gebogen vorm. Als u een hoge gewelfde voet heeft en boven u uitsteekt, moet u kiezen voor een neutrale kussenschoen. Gedempte schoenen absorberen de impact die uw voet van nature niet absorbeert.
Naast de vorm van de schoen is er nog een ander “spiekbriefje” dat de schoen zelf aanbiedt. Om stabiliteit in een schoen te krijgen, gebruiken de fabrikanten niet alleen een bredere laatste, maar ze gebruiken ook een schuim met dubbele dichtheid aan de binnenkant van de schoen om te voorkomen dat u binnenrolt en uw voet op een neutrale manier te houden. Als je naar de binnenkant van de schoen kijkt, zie je ofwel een donkerdere kleur of gespikkeld schuim. Als de verkleuring is net in het midden in de buurt van de boog, het is een lichte stabiliteit schoen. Als het dichte schuim begint bij het begin van de boog en zich helemaal rond aan de achterkant van de hiel wikkelt, is het een schoen voor bewegingscontrole. Ten slotte, als er geen dicht schuim aan de binnenkant zit, is het een neutrale kussenschoen. Hier zijn enkele foto’s om u een idee te geven.
Stap 5: Ga naar je plaatselijke hardloop winkel
Nu je een idee hebt naar welk type schoen je op zoek bent, is het tijd om naar je plaatselijke hardloopwinkel te gaan! Hier zijn enkele tips die je reis een beetje makkelijker zullen maken.
- Neem je oude schoenen mee om de verkoper te laten zien.
- Draag of vraag over het kopen van de juiste hardloopsokken (goede sokken maken een groot verschil).
- Koop niet alleen de nieuwste en beste schoen. Vind wat het beste bij jou past.
- Laat de verkoper beide voeten meten. Één voet is bijna altijd iets groter. U wilt de grotere voet passen zodat u geen teennagels verliest tijdens het lopen.
Voordat u ook maar een paar schoenen probeert, moet de verkoper je minimaal de volgende vragen stellen.
a) hoe lang loopt u al?
b) Wat heb je in het verleden al eens gehad? Vond je ze leuk?
c) Waar doe je het grootste deel van je hardlopen?
d) Hoeveel kilometer per week zou u zeggen dat u gemiddeld rijdt?
e) Bent u zich bewust van voetproblemen (zoals overpronatie, platte voeten, hoge boog, enz.)?
Op basis van uw antwoorden op deze vragen kan de verkoper u doorverwijzen naar enkele modellen schoenen die aan uw specifieke behoeften voldoen.
Stap 6: Probeer het aan en zorg voor een goede pasvorm.
Het passen van de schoenen is de laatste stap. Verschillende bedrijven gebruiken verschillende technologieën om hetzelfde doel te bereiken, dus probeer op een paar verschillende paren aan om het gevoel te vergelijken.
Bij het passen van de schoenen zijn er een paar dingen waarop je moet letten.
- Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt aan de voorkant van de voet. Een goede vuistregel is om ongeveer een duimbreedte tussen de bovenkant van je teen en het uiteinde van de schoen te hebben.
- Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is in de breedte. Je wilt de schoen strak genoeg om je voet hebben zodat je voet niet niet teveel schuift, maar je wilt wel voldoende ruimte zodat je voet zich kan spreiden en houd rekening ermee dat je voet zich kan opzwellen tijdens het hardlopen.
- Ren op een loopband of doe een paar rondjes rond de winkel om er zeker van te zijn dat er geen hotspots of verschuivingen in de hiel zijn.
Als je deze eenvoudige stappen volgt bij het zoeken naar een nieuwe loopschoen, vermijd je niet alleen een overweldigende winkelervaring, maar je hebt ook een schoen die bij je specifieke behoeften past en die het hardlopen veel leuker maakt!