Zo maak je in een paar stappen je eigen compost
Er bestaan veel misvattingen over thuiscomposteren bijvoorbeeld dat het te ingewikkeld is, het zal vreemd ruiken, en het is rommelig. Dit is allemaal waar als je composteren op de verkeerde manier doet. De juiste manier van composteren is een zeer eenvoudige aanpak: Leg gewoon organische materialen en een scheutje grond in lagen om een brouwsel te maken dat verandert in soort humus (de beste bodembouwer die er is!). Vervolgens kan je je bloementuin verbeteren met compost, je gazon aankleden, je groeiende groenten voeren en veel meer. Met deze eenvoudige stappen brengen wij jou het composteren bij.
Verschillende manieren van composteren
Voordat je begint te stapelen, moet je weten dat er twee soorten compostering zijn: koud en warm. Koude composteren is gewoonweg het verzamelen van tuinafval of het verwijderen van organisch materiaal uit je vuilnisbak (zoals fruit- en groenteschillen, koffiedik en filters, en eierschalen) en deze vervolgens samen te voegen in een stapel of bak. In de loop van ongeveer een jaar wordt het materiaal afgebroken.
Warme compostering is voor de wat serieuzere tuinman maar een sneller proces – bij warm weer krijgt u in één tot drie maanden tijd compost. Er zijn vier ingrediënten nodig voor snelle compost: stikstof, koolstof, lucht en water. Samen voeden deze bestanddelen micro-organismen, wat het proces van rotting versnelt. In het voor- of najaar, wanneer er veel tuinafval is, kunt u één grote partij compost mengen en vervolgens een tweede partij compost starten terwijl de eerste “kookt”.
Vermicompost wordt gemaakt via wormcompostering. Wanneer wormen uw voedselresten opeten, komen er afgietsels vrij die rijk zijn aan stikstof. Je kunt hier niet zomaar een gewone worm voor gebruiken, maar je hebt wel een aantal herwormen nodig (ook wel “rode wigglers” genoemd). Wormen voor compostering kunnen goedkoop online of bij een tuinleverancier worden gekocht.
Wat kan ik composteren?
Composteren is een geweldige manier om de dingen in uw koelkast te gebruiken die u niet heeft kunnen gebruiken, waardoor u geen afval meer heeft. Het bewaren van een container in uw keuken, zoals deze chique witte keramische compostemmer van de wereldmarkt, is een gemakkelijke manier om uw composteermateriaal op te slaan. Als u er geen wilt kopen, kunt u uw eigen compostbak binnen of buitenshuis maken. Verzamel deze materialen om goed te beginnen met uw composthoop:
- Vruchtenresten
- Plantaardige restjes
- Koffiedik
- Eierschalen
- Gras- en plantenmaaisel en maaisel
- Droge bladeren
- Fijngehakt hout en schors
- Versnipperde krant
- Stro
- Zaagsel van onbehandeld hout
Tip: Denk goed na voordat uien en knoflook aan uw zelfgemaakte composthoop worden toegevoegd. Het wordt verondersteld dat deze groenten regenwormen, die een essentieel onderdeel van uw tuin zijn, afweren.
Stap 1: Groene en bruine materialen combineren
Om uw eigen heet-composthoop te maken, wacht u tot u genoeg materiaal hebt om een stapel van minstens een meter diep te maken. U wilt uw natte, groene materialen combineren met uw droge, bruine materialen. “Bruin” materiaal omvat gedroogd plantmateriaal, gevallen bladeren, omgevallen takken van bomen, karton of krantenpapier, hooi of stro, en houtsnippers, die koolstof toevoegen. “Groene” materialen zijn onder andere keukenresten en koffiedik, dierlijke mest (niet van honden of katten), en vers snoeiafval van planten en gras, dat stikstof toevoegt. Voor het beste resultaat kunt u beginnen met het opbouwen van uw composthoop door drie delen bruin te mengen met één deel groen materiaal. Als uw composthoop er te nat uitziet en ruikt, voeg dan meer bruine delen toe of belucht vaker. Als u ziet dat het er extreem bruin en droog uitziet, voeg dan groene voorwerpen en water toe om de composthoop een beetje vochtig te maken.
Stap 2: Bewater uw hoopje.
Strooi regelmatig water over de hoop zodat het de consistentie heeft van een vochtige spons heeft. Voeg niet te veel water toe, anders raken de micro-organismen in je composthoop vol met water en verdrinken. Als dit gebeurt, zal uw stapel rotten in plaats van composteren. Controleer de temperatuur van uw stapel met een thermometer om er zeker van te zijn dat de materialen goed ontbinden. Of grijp gewoon met uw hand in het midden van de stapel. Uw composthoop moet warm aanvoelen.
Stap 3: Roer uw hoop om
Tijdens het groeiseizoen moet u de stapel van zuurstof voorzien door hem één keer per week met een tuinvork te draaien. De beste tijd om de compost te draaien is wanneer het midden van de stapel warm aanvoelt of wanneer een thermometer tussen de 54 en 65 °C aangeeft. Door de stapel om te woelen, kan deze sneller worden gekookt en vermijdt je dat het materiaal gematteerd raakt en dat er een geur ontstaat. Op dit punt hebben de lagen hun doel gediend om gelijke hoeveelheden groen en bruin materiaal door de hele stapel heen te creëren, dus roer goed om.
Tip: Naast het regelmatig beluchten, hakt en versnippert u de grondstoffen in kleinere stukken om het composteringsproces te versnellen.
Stap 4: Voed uw tuin
Wanneer de compost geen warmte meer afgeeft en droog, bruin en kruimelig wordt, is hij volledig gaar en klaar om in de tuin te worden gebruikt. Voeg aan het begin van elk plantseizoen ongeveer 4 tot 6 centimeter compost toe aan uw bloembedden en in uw potten.
Sommige hoveniers maken compostthee met een deel van hun afgewerkte compost. Dit houdt in dat volledig gevormde compost enkele dagen lang in het water staan, waarna het wordt gezeefd om als zelfgemaakte vloeibare meststof te gebruiken.
Elke tuinier is verschillend, dus het is aan jou om te beslissen welke composteermethode het beste bij je levensstijl past. Gelukkig is compost, welke route u ook kiest, ongelooflijk eenvoudig en milieuvriendelijk. Bovendien is het een traktatie voor uw tuin. Met slechts een paar restjes keukenafval en wat geduld heb je een zo gelukkige tuin.
Bron: bhg.com